Fotobewerking


Net zoals men bij de analoge fotografie, het ruwe materiaal (de negatieven) diende te 'verwerken' in de donkere kamer, is er bij de digitale fotografie een nabewerking nodig.

Als men zijn digitaal toestel op automatisch zet en de beelden opslaat in JPG-formaat gebeurt die nabewerking automatisch door de software van je fototoestel zelf. Je krijgt dan wel de 'standaard' bewerking zoals die geprogrameerd werd door de fabrikant.
Maar als je iets meer uit je foto's wil halen, en er vooral iets van jezelf instoppen, ga je de foto's opnemen in het "oer-formaat" RAW en ga je de nabewerking zelf doen op de computer met gespecialiseerde software. Deze bestaat in allerlei vormen en formaten (van gratis basis-software tot betalende professionele software). Hieronder de software die ik dagelijks gebruik.

Dxo is een software die toelaat je raw-bestanden te bewerken. Het beheerst een databank met de meeste toestellen en lenzen die op de markt zijn. Door de combinatie van deze gegevens worden eventuele vervormingen en aberaties automatisch aangepast. Ook op het gebied van wegwerken van ruis is het momenteel de beste op de markt.

Adobe Photoshop is een grafisch programma ontwikkeld door Adobe voor het bewerken van foto's en ander digitaal beeldmateriaal via de computer. Photoshop is gericht op de professionele gebruikers en de betere amateurs. Deze software gebruik ik voor grootste deel van de bewerkingen zoals het omzetten van het RAW-formaat naar bitmapformaat (met Camera RAW). Dit is de meest uitgebreide software op dit gebied maar vereist wel degelijke vorming.

Hoewel alle bewerkingen mogelijk zijn in PS zijn er nog een aantal andere programma's die een aantal van deze behandelingen gaan groeperen tot bepaalde 'effecten' of voorinstellingen. Deze laten toe om op een eenvoudiger manier hetzelfde resultaat te bekomen met enkele kliks. Het programma dat ik bijna steeds gebruik is ON1 Photo Raw. Het staat hiernaast ook toe om het RAW-formaat om te zetten en het eind product te formateren en af te werken in functie van de gebruikte printer en papiersoort. Het kan werken als stand-alone programma of als plug-in in Photoshop, Lightroom enz...